Rijnlands denken

Het ‘samen tot oplossingen komen’ en het benutten van het vakmanschap van de medewerkers op de werkvloer zijn belangrijke elementen uit het Rijnlands gedachtengoed. Ik hoor dat ook terug in uw voorkeur voor de two-tier board. U bent een verklaard Rijnlander?

Interview met Peter Elverding voormalig bestuursvoorzitter van DSM en momenteel onder andere commissaris bij ING, FrieslandCampina, Q-Park en BAM. Hij heeft ook toezichthoudende functies bekleed bij DNB, Oce, SRL, VNU en Universiteit Maastricht.

“Ja, absoluut. Neem nu bijvoorbeeld de controles binnen het bedrijf. Met de invoering van Sarbanes-Oxley zijn er enorm veel harde controlemechanismen in het financiële systeem ingebouwd met de gedachte dat je daarmee dan ongerechtigheden kunt voorkomen. Echt Angelsaksisch. Mijn ervaring is dat wanneer je goede verhoudingen hebt in de organisatie, dat er dan vanzelf signalen naar boven komen wanneer er iets niet goed gaat. Fraude, leidinggevenden die het niet zo nauw nemen met de regels. Die komen op een organische manier naar boven doordat men op de wandelgangen tegen je durft te zeggen: “je moet eens kijken naar die afdeling, want ik geloof dat het daar niet helemaal goed gaat”. Dit soort signalen, de ‘soft-controls’, zijn in een goed geleid bedrijf veel effectiever en efficiënter dan al die systeemcontroles. De werkvloer heeft vaak al heel vroeg in de gaten dat er iets niet goed loopt terwijl het management zich dan nog van geen kwaad bewust is.”

Dat is interessant, hoe komt dat dan? Is dat een gebrek aan mede-eigenaarschap? Een slechte verticale dialoog?
“Ja, het management staat in die gevallen vaak niet open voor opmerkingen en commentaar. Dan krijg je medewerkers die het verder weinig kan interesseren. Een bedrijf functioneert veel beter wanneer de informele communicatie gemakkelijk verloopt.

Rijnlands denken houdt de kerk in het midden. Zorg voor een goede balans tussen toezichthouders en bestuurders in een two-tier board. Werk aan vertrouwen en veiligheid. Soft controls passen beter bij Nederland dan de harde Angelsaksische wijze van organiseren. En enige coulance met het maximaal aantal toezichthoudende functies zorgt ervoor dat we breder kunnen profiteren van de aanwezige deskundigheid in Nederland.”

 

Bron: ManagementSite
Interviewer: Carel Jan van den Wildenberg